Huisartsenposten De LIMES

Levensbedreigende situatie? Bel altijd 112

Laden

Laden

Levensbedreigende situatie? Bel altijd 112

Als triagist moet het ‘niet-pluis-gevoel’ altijd aanstaan

De huisartsenpost. Hoe werkt dit en voor wie is deze bedoeld? Huisartsenposten De LIMES geeft spoedzorg in een gebied met 570.000 inwoners, verdeeld over drie posten in Alphen a/d Rijn, Leiderdorp en Voorhout.Stel: je moet naar een dokter, maar het is avond, nacht, weekend of een feestdag. Je eigen huisarts heeft geen dienst. Wat nu? Wanneer is iets spoed? Waarom worden er zoveel vragen gesteld als je met de huisartsenpost belt? Wat is een triagist? Horen die ambulanceauto’s ook bij de huisartsenpost? Wat doet ‘mijn huisarts’ daar? Zomaar een aantal vragen die via een reeks interviews met medewerkers van de huisartsenposten worden beantwoord.

“Huisartsenpost met Andrea, goedendag,” Een geschrokken patiënt vertelt haar verhaal over een val in de badkamer en een zeer been. Triagist Andrea Koelewijn luistert aandachtig en stelt tussendoor vragen die er soms helemaal niet toe lijken te doen. Andrea is acht jaar triagist op de huisartsenpost in Voorhout en vertelt over haar dynamische baan.

Een patiënt die naar de huisartsenpost belt voor hulp, krijgt als eerste een triagist aan de lijn en geen dokter. De 47-jarige Andrea heeft dertig jaar ervaring als doktersassistent en is acht jaar triagist. Ze is in staat om telefonisch te bepalen hoe ernstig een klacht is en wat de vervolgactie moet zijn. Andrea: “Dit werk gaat soms over leven en dood. Het is belangrijk dat ik snel in beeld heb hoe het met de patiënt is. Hoe is de ademhaling, wat is de kleur van het gezicht? Als blijkt dat er geen sprake is van een levensbedreigende situatie dan ontspan ik en stel meer meelevende vragen. Ik snap dat een patiënt die voor een zeer been belt na een val in de badkamer, het raar vindt dat ik vragen stel over bloedverdunners of de oorzaak van de val. Ik leg dan uit dat er door het gebruik van bloedverdunners in combinatie met een val, inwendig een bloeding kan ontstaan. Ook wil ik weten of de patiënt plotseling onwel werd of ‘gewoon’ uitgleed. De oorzaak is belangrijk en kan leiden tot een heel andere uitkomst dan je in eerste instantie zou verwachten. Natuurlijk moet dat been behandeld worden, maar misschien heeft de onderliggende oorzaak meer prioriteit.”

Andrea krijgt tijdens het gesprek hulp van het Nederlands Triage Systeem: een computersysteem dat helpt om in het gesprek de juiste afslagen te nemen, niets te vergeten en de snelheid van handelen te bepalen. Die uitkomst loopt uiteen van inzet van de ambulance tot een telefonisch advies van de triagist. Daartussen zit nog de mogelijkheid van een huisartsenbezoek of een afspraak op de huisartsenspoedpost. Andrea: “Zo’n systeem is fijn, maar het is nooit genoeg. Als triagist moet je heel goed kunnen luisteren en altijd je ‘niet-pluis-gevoel’ aan hebben.”

Andrea’s mantra: de juiste zorg op de juiste plek en op het juiste moment.