Huisartsenposten De LIMES

Levensbedreigende situatie? Bel altijd 112

Laden

Laden

Levensbedreigende situatie? Bel altijd 112

“Een patiënt telefonisch helpen en geruststellen geeft een fijn gevoel”

De huisartsenpost. Hoe werkt dit en voor wie is deze bedoeld? Huisartsenposten De LIMES geeft spoedzorg in een gebied met 570.000 inwoners, verdeeld over drie posten in Alphen a/d Rijn, Leiderdorp en Voorhout.Stel: je moet naar een dokter, maar het is avond, nacht, weekend of een feestdag. Je eigen huisarts heeft geen dienst. Wat nu? Wanneer is iets spoed? Waarom worden er zoveel vragen gesteld als je met de huisartsenpost belt? Wat is een triagist? Horen die ambulanceauto’s ook bij de huisartsenpost? Wat doet ‘mijn huisarts’ daar? Zomaar een aantal vragen die via een reeks interviews met medewerkers van de huisartsenposten worden beantwoord.

Werken als andere mensen vrij zijn. Is dat niet vervelend? “Nee, voor mij is het ideaal. Ik kan overdag bij mijn zoontje zijn en ook financieel gezien is het een stuk aantrekkelijker.” vertelt Celine van der Meij. Zij combineert het gezinsleven met haar werk in het weekend, de avond of de nacht als triagist en doktersassistent bij Huisartsenposten De LIMES op locatie Voorhout.

Celine (27) begon als doktersassistent in een dagpraktijk, maar zocht meer uitdaging. “Ik maakte 2,5 jaar geleden de overstap naar de huisartsenpost. Een heel goede keus. De huisartsenpost is een spoeddienst en is open wanneer de dagpraktijk gesloten is. Dus na 17:00 uur, in de weekenden en op feestdagen. Je komt hier dingen tegen die je bij een dagpraktijk minder ziet. Als iemand ’s nachts naar de huisartsenpost belt, dan gaat het vaak wel om iets dat écht niet tot de volgende dag kan wachten. Op dat moment ben ik degene die de patiënt telefonisch helpt en geruststelt. Als dat lukt, is dat een fijn gevoel.”

Celine: “Op de post in Voorhout heeft iedereen een duo-functie. Ik ook. Dit betekent dat ik tijdens een dienst van 8 uur altijd 2 uur als doktersassistent in de behandelruimte met patiënten werk. . Dan help ik de huisarts bijvoorbeeld met wondjes hechten en zorg ik dat alles soepel verloopt. De rest van de tijd ben ik triagist en help ik patiënten aan de telefoon. “Ik vind de afwisseling erg leuk, zo blijft het werk dynamisch. Je weet nooit wat je kan verwachten. Ik beoordeel of de patiënt langs mag komen bij de arts of dat de patiënt tot de volgende ochtend kan wachten om naar zijn eigen huisarts te gaan. Maar het kan ook zo zijn dat ik telefonisch advies geef of dat ik zelfs een ambulance moet sturen wanneer het heel spoedeisend is.”

Doordeweeks draait Celine standaard een nachtdienst. “Ik werk 16 uur per week en ik heb nooit oppas nodig voor mijn zoontje. Dat vind ik heel prettig. Een mooie bijkomstigheid is de onregelmatigheidstoeslag. Ik werk niet heel veel uur, maar ik verdien wel leuk. Daarnaast is mijn werk ook iedere dag weer leerzaam. We hebben een hecht en behulpzaam team van triagisten, huisartsen en chauffeurs. Tijdens de diensten werken we samen om de beste zorg te geven. En niet onbelangrijk: het is ook erg gezellig en iedereen is ook altijd in voor een lolletje.”