Loopoor
In het kort
Als er vocht uit het oor komt, heeft u last van een loopoor. Dit vocht kan er helder uitzien, bloederig uitzien en er kan ook pus bij komen. Bij volwassenen komt dit weinig voor.
Als er vocht uit het oor komt, heeft u last van een loopoor. Dit vocht kan er helder uitzien, bloederig uitzien en er kan ook pus bij komen. Bij kinderen komt een loopoor veel voor, bij volwassenen weinig. Als dit bij een volwassene het geval is, komt dat vaak door een ontsteking in de gehoorgang. Bij kinderen komt een loopoor meestal door een middenoorontsteking, maar dit kan ook een ontsteking zijn van de gehoorgang.
Het middenoor is afgesloten door het trommelvlies. Deze ruimte kan verstoppen door bijvoorbeeld een verkoudheid of vergrote neusamandelen. Dan loopt het middenoor vol met vocht, wat achter het trommelvlies blijft zitten. Hierna volgt oorpijn en stijgt de druk in het middenoor. Hierdoor breekt het trommelvlies en loopt het vocht uit het oor naar buiten. De druk neemt vervolgens af en pijnklachten zullen verdwijnen.
Bij een loopoor komt er vocht uit het oor. Dit vocht kan vloeibaar of slijmerig zijn en soms zit er bloed bij. Het vocht heeft een vieze geur. Door het verstopte oor kan het zijn dat u tijdelijk minder goed hoort, omdat het vocht het geluid blokkeert. Ook pijn aan het oor kan voorkomen bij een loopoor.
Een loopoor geneest in de meeste gevallen vanzelf en vaak is het na een week alweer droog. Het gaatje wat is ontstaan in het trommelvlies groeit ook binnen twee weken vanzelf dicht.
Als u een loopoor heeft, kunt u op recept oordruppels halen waarmee u het oor kunt druppelen:
- Maak voordat u de oordruppels gebruikt de gehoorgang schoon met losse watten. Steek geen kleine voorwerpen, zoals een wattenstaafje of vingers in uw oor. Dit kan ervoor zorgen dat het oorsmeer verder in het oor wordt geduwd en nog meer verstopt raakt.
- Druppel dan de druppels in het oor, met oordruppels op kamertemperatuur. Als de druppels nog koud zijn, kunnen ze bijwerkingen veroorzaken zoals duizeligheid.
- Als het oor 24 uur lang droog is na het druppelen, kunt u stoppen met de oordruppels
Er wordt aangeraden om contact met water te vermijden als u last heeft van een loopoor. Contact met water is niet slecht voor de genezing, maar u of uw kind kan er wel duizelig van worden als u bijvoorbeeld gaat zwemmen. Douchen kan gewoon, maar doe dit voorzichtig.
Neem contact op met uw huisarts in de volgende gevallen:
- U heeft al een week een loopoor en er is nog steeds niks verbeterd of het oor is nog steeds niet droog
- Als uw kind een loopoor heeft en buisjes heeft en het oor niet droog wordt nadat er met oordruppels is gedruppeld
- U heeft een loopoor gehad die binnen één week droog is geworden, maar het is al twee weken geleden sinds uw loopoor is begonnen. De huisarts zal dan controleren of het gaatje in uw trommelvlies is dichtgegroeid.
Neem contact op met uw huisarts als uw kind een loopoor heeft door een middenoorontsteking en:
- Jonger is dan één maand en koorts krijgt
- Jonger is dan zes maanden
- Jonger is dan twee jaar en pijn heeft aan beide oren
- Steeds zieker wordt
- Suf of warrig wordt
- Niet of bijna niet drinkt
- Steeds meer pijn krijgt
- En drukkende pijn heeft achter het oor
- Het oor van uw kind van het hoofd af gaat staan
- Naast de ontsteking, hoofdpijn en nekpijn heeft
- Het syndroom van Down en oorpijn heeft
- De koorts na drie dagen niet is gezakt