Casuïstiek POH-GGZ Spoed
22-12-2022 -door Inge Kramer – Inpractica en Corline de Groot – bestuurssecretaris
De POH-GGZ Spoed is beschikbaar voor HP De LIMES om ondersteuning te bieden voor GGZ-hulpvragen die niet acuut, maar wel dringend zijn. De POH-GGZ Spoed wordt door de triagist ingezet, na overleg met de regiearts. De dienst is van 10.00-20.00 uur op zaterdag, zondag én op alle feestdagen. De POH-GGZ Spoed werkt vanuit huis en rapporteert in Topicus op een ingerichte thuiswerkplek. Om een kijkje in de keuken te geven voorbeelden van twee casussen die door de POH-GGZ Spoed zijn afgehandeld.
Het team
Het team van Inpractica bestaat uit zeven ervaren Spv’ers en werken daarnaast ook binnen de GGZ of bij BuurtzorgT. Er is daardoor veel kennis aanwezig van de sociale kaart. Voor aanvang van een dienst belt de POH-GGZ Spoed bij zowel de locatie Voorhout als de locatie Leiderdorp in, zodat iedereen weet wie er dienst heeft. Paula Bakker, Wilfred Bakker, Martijn van der End, Mariëtte Keizer, Sabine van Opstal, Tim Troost en Paul Zwetsloot zijn de POH-GGZ Spoed binnen het huidige team.
Casus 1: 83-jarige man met suïcidale gedachten (U2)
Telefonisch gesprek met zoon. Patiënt ligt sinds drie dagen op bed, wil niet meer leven, ziet geen perspectief. Zegt de weg kwijt te zijn, “ziek in zijn kop” te zijn. Zoon heeft hem de afgelopen dagen “uit bed gepraat” maar dat lukt vandaag niet. Heeft desgevraagd geen suïcide plannen.
83-jarige weduwnaar die na het overlijden van zijn vrouw twee jaar geleden geleidelijk aan somber is geworden en sinds enkele dagen toenemend suïcidale gedachten heeft. Eet en drinkt slecht, ligt het liefst op bed, slaapt slecht, voelt zich gespannen en ziet geen perspectief. Krijgt ondersteuning van een zoon en enkele naaste familieleden die echter beperkt hulp kunnen bieden.
Actie POH-GGZ Spoed:
-In het gesprek met zoon en patiënt kwam naar voren dat rouw en het verdriet de voornaamste redenen zijn voor wat er nu speelt.
-Ondersteunend contact geboden, (aan zowel vader als zoon) psycho-educatie over rouw.
-Plan voor de dag maken en toch even naar buiten om te wandelen.
-Kan afspraken maken over het wachten op een afspraak bij de eigen huisarts (afspraak bij POH-GGZ was al geregeld).
-I.o.m. regiearts zo nodig oxazepam voor een paar dagen in de hoop wat rustiger te kunnen zijn.
-Bij terugbellen geeft zoon aan dat patiënt inmiddels met zijn broer naar buiten is om boodschappen te doen. Voor vandaag en morgen zullen zij proberen contact te blijven bieden met patiënt. Maandag staat er ook afspraak met een WMO-consulent gepland, schoonzus sluit daarbij aan.
-Indien nodig nemen zij opnieuw contact op met de huisartsenpost.
Casus 2: 53-jarige man met angst en paniekaanvallen (U3)
Patiënt heeft vanmiddag ongeveer ieder half uur last van “aanvallen” gepaard gaande met een gloeiend gevoel in het lijf, tintelingen, onrust, angst en duizelingen. Ze gaan vanzelf weer over. Somatiek uitgesloten door triagist i.o.m. regiearts. Geen middelengebruik. Geeft zelf aan mogelijk onderliggende onbewuste spanningen van verbroken relatie twee maanden geleden, en stress als buschauffeur waar “ook wel eens wat gebeurt”. Niet eerder bekend met deze klachten.
Actie POH-GGZ Spoed:
In het gesprek luisterend oor geboden en veel uitleg over werking van het lichaam, met name bij onrust en angst.
-Uitleg gegeven over paniekaanvallen en “angst voor de angst”. Patiënt herkende hier veel in.
-Gerustgesteld steunend contact geboden.
-Advies om afleiding en ontspanning te zoeken. Contact maken met een vriend.
-Zal indien de klachten aanhouden opnieuw bellen en contact opnemen met eigen huisarts voor verdere zorg, eventueel vervolg bij de POH-GGZ in de dag praktijk.
Beide casussen kosten in het algemeen de huisartsenposten tijd. Door uitleg en ondersteuning te bieden door de POH-GGZ Spoed is er voor deze patiëntengroep een goede kwaliteit van zorg ontstaan.
Terug naar overzicht