De dienstapotheek is bedoeld voor spoedeisende gevallen. Klik hier voor meer informatie over de dienstapotheek in de regio’s Leiderdorp, Leiden en Alphen aan den Rijn.
Als patiënt heeft u recht op bescherming van uw persoonlijke gegevens. U moet er vanuit kunnen gaan dat alles wat u met uw hulpverlener bespreekt geheim blijft. Alleen de personen die betrokken zijn bij uw behandeling zijn op de hoogte van uw situatie. Informatie mag slechts met uw toestemming doorgegeven worden aan bijvoorbeeld uw partner, familie of vrienden. Om uw privacy te kunnen waarborgen heeft de huisartsenpost protocollen opgesteld over de omgang met medische gegevens. Meer informatie over uw rechten als patiënt staat op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens.
Bent u ontevreden? Klik dan hier voor informatie over de mogelijkheden om ons uw onvrede kenbaar te maken.
Uw eigen huisarts ontvangt in de regel de volgende werkdag van ons een bericht, waarmee hij op de hoogte wordt gebracht van uw contact met de huisartsenpost.
Kan de huisarts bij een spoedgeval wel op tijd bij mij zijn?
De Huisartsenpost heeft in de regio’s Leiden en Alphen aan den Rijn ’s avonds, in het weekend en tijdens feestdagen twee speciaal uitgeruste auto’s ter beschikking. Deze auto’s zijn medische voorrangsvoertuigen die voldoen aan alle voorschriften die de overheid stelt en ze zijn uitgerust met navigatieapparatuur. De chauffeurs kennen de regio waarin zij werkzaam zijn goed en ze zijn op de hoogte van stremmingen op de weg. De chauffeurs op de huisartsenpostauto’s mogen alleen gebruik maken van zwaailicht en sirene wanneer er sprake is van een levensbedreigende situatie en nadat er toestemming voor het rijden met zwaailicht en sirene is gegeven. De huisartsenpost werkt nauw samen met de ambulancediensten in de regio. Wanneer een visitearts niet binnen korte tijd aanwezig kan zijn, terwijl snelle hulp noodzakelijk is, wordt een ambulance ingezet.
Ten behoeve van de opleidingsdoeleinden van zorgverleners, klacht- en incidentafhandeling, nemen wij telefoongesprekken op. De opgenomen telefoongesprekken worden na 12 maanden verwijderd.
De tarieven die de huisartsenpost berekent worden vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit, een orgaan van de overheid. De huisartsenpost moet zich houden aan duidelijke voorschriften voor het in rekening brengen van verrichte diensten. De tarieven van de verschillende huisartsenposten kunnen onderling verschillen.
U ontvangt ook een rekening wanneer u telefonisch advies heeft gekregen van de assistente. De dienstdoende huisarts heeft het advies inhoudelijk beoordeeld en goedgekeurd. Als u van mening bent dat de rekening niet juist is neem dan contact op met ons centraal bureau.
De kosten die de huisartsenpost in rekening brengt zijn vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit. Dit zijn de kosten voor de huisarts en de assistente, maar ook de kosten voor huisvesting, medische apparatuur en vervoer. Bekijk hier de exacte tarieven.
Een uniek persoonsgebonden nummer zoals het burgerservicenummer (BSN) zorgt voor minder fouten en voorkomt identiteitsfraude. De huisartsenpost gebruikt het BSN ter controle van uw identiteit en in de toekomst voor het uitwisselen van uw medische gegevens als u daar toestemming voor geeft. De huisartsenpost kan u sneller helpen als u het BSN bij telefonisch contact paraat heeft. Wilt u meer informatie over het burgerservicenummer ga dan naar www.burgerservicenummer.nl.
Als u geen eigen vervoer heeft, dan is dat geen reden voor ons om de visitearts te sturen. Patiënten zorgen zelf voor vervoer (openbaar vervoer, taxi). Alleen wanneer daar een medische reden voor is, komt de visitearts bij u aan huis. Uiteraard wordt er steeds een goede afweging gemaakt en wordt er rekening gehouden met persoonlijke omstandigheden zoals een verblijf in een verzorgingshuis.
U belt met de huisartsenpost wanneer u buiten kantoortijden dringend hulp van een huisarts nodig heeft. Voor gezondheidsklachten die niet dringend zijn kunt u contact opnemen met uw eigen huisarts (of diens vervanger) op de eerstvolgende werkdag. Een spoedgeval is een ziekte of letsel, waarbij een eerste onderzoek of behandeling om medische redenen niet kan worden uitgesteld tot het eerstvolgende spreekuur van de eigen huisarts of diens vervanger.
De openingstijden van de huisartsenpost zijn:
- op werkdagen vanaf 17.00 uur tot de volgende morgen 08.00 uur
- tijdens de weekenden van vrijdag 17:00 uur tot maandag 08.00 uur
- op feestdagen van 08.00 uur tot de volgende dag 08.00 uur
Houd uw verzekeringsnummer en medicijnen bij de hand als u belt.
In principe bent u direct aan de beurt omdat de afspraak al telefoonisch wordt vastgelegd. Toch kan het voorkomen dat u (even) moet wachten omdat consulten uitlopen of omdat er acute hulpvragen tussendoor komen. Vooral op zaterdag is het vaak erg druk en kan de wachttijd oplopen. De triagiste kan meestal wel schatten hoe lang de wachttijd is.
De huisartsenpost verleent spoedeisende hulp. Om de ernst en mate van spoed (de urgentie) van uw hulpvraag goed te kunnen beoordelen is het belangrijk dat u ons eerst belt. De triagiste stelt u een aantal vragen over uw klachten waarmee zij vaststelt welke hulp u nodig heeft. Dit proces noemen we de triage. Als het noodzakelijk is plant de triagiste daarna een afspraak in voor een consult op de huisartsenpost of een visite. De triagiste zorgt voor een juiste planning van de afspraken. Het kan echter gebeuren dat u moet wachten omdat er een patiënt tussendoor komt die met meer spoed geholpen moet worden.
De huisartsenpost is primair bedoeld voor patiënten van bij de SHR aangesloten huisartsen in de gemeenten Alphen aan den Rijn, Kaag en Braassem, Leiden, Leiderdorp, Nieuwkoop, Rijnwoude, Stompwijk en Zoeterwoude. Wanneer u op bezoek bent in een van deze gemeenten dan kunt u bij een spoedgeval gebruik maken van onze huisartsenpost. Neem eerst telefonisch contact met ons op. Is er geen sprake van spoed dan verzoeken wij u contact op te nemen met uw eigen huisarts of huisartsenpost.
De huisartsenpost is bedoeld als u spoedeisende huisartsenzorg nodig heeft voor spoedeisende klachten. Dit zijn klachten waarmee u niet kunt wachten tot het eerstvolgende volgende spreekuur van uw huisarts.