Laden

Levensbedreigende situatie? Bel altijd 112

Memo’s, nut en noodzaak door Elke Koestering – kwaliteitsfunctionaris SHR-DDDB

Het kan soms erg helpend zijn op de HAP als er door de eigen huisarts van aandachtspatiënten memo’s worden geplaatst in de betreffende dossiers.

Aan de hand van enkele voorbeelden willen we dit graag duidelijker maken:

•         Een overlijden wordt gemeld en er wordt visite ingepland i.v.m. schouwen. In het dossier staan 7 memo’s, met in de derde memo de reden van overlijden (terminaal bij niet geopereerde heupfractuur). Het is prettig als er in dit geval een duidelijke korte memo is dat het hier gaat om een niet-natuurlijke dood en dat de schouw door de gemeentelijk lijkschouwer moet gebeuren. Van te voren contact zoeken met de gemeentelijk lijkschouwer is prettig, zij maken daar ook een memo van.

•         Indien patiënt bekend is bij verschillende behandelaren, is het erg prettig als hier een memo van wordt aangemaakt met de gegevens van de betrokken behandelaren. LEES MEER

Het is mogelijk om bij een memo een einddatum aan te geven. Rond de einddatum komt deze memo bij de eigen huisarts onder de aandacht, waarbij gekeken kan worden of de memo nog van toepassing is of niet.

• Geef behandelwens of juist behandelbeperking aan in dossier, of via memo. Dit geldt ook voor patiënten die in een verpleeghuis verblijven maar wel onder de zorg van een huisarts vallen in plaats van onder de zorg van een specialist ouderengeneeskunde.  Vaak is het in die situaties bij het verpleeghuis/verzorgingshuis maar beperkt bekend wat de bewoners mankeren, namelijk wat de bewoners zelf zeggen tegen de verzorgers en zij dit vastleggen in het zorgdossier en/of de samenvatting die vaak bij begin van opname wordt verstuurd. Informatie bijvoorbeeld omtrent ziekenhuisopnames gedurende hun verblijf krijgen ze vaak via de familie.

. Memo’s kun je overschrijven, i.p.v. steeds een nieuwe aan te maken. En er kan aangevinkt worden dat deze memo steeds bovenaan moet staan.

Terug naar overzicht