Aandacht voor kinderen en ouderen in Corona-tijd
25-05-2020 -Door Ellen Kersboom (mede namens Els Schoorl als LHV-ambassadeurs kindermishandeling) en Liselotte Avé, aandachtsfunctionaris SHR en lid werkgroep kindermishandeling en huiselijk geweld DDDB en SHR
Als LHV-ambassadeur kindermishandeling voel ik de behoefte om in deze moeilijke tijd jullie speciale aandacht te vragen voor de meest kwetsbaren onder ons: kinderen (en ouderen). Ze zijn afhankelijk van de zorg van hun ouders, verzorgers en zullen zelf geen hulp vragen.
De angst om zelf ziek te worden, anderen te besmetten en/of het ziek worden van hun (groot)ouders zal iedereen herkennen en kan in een kinderbrein grootse vormen aannemen, mede onder invloed van de constante stroom van (angstaanjagende) nieuwsberichten. Kinderen willen ouders vaak niet belasten met hun zorgen. Ze kunnen deze nu niet delen met vriendjes en vriendinnetjes, de juf of meester, een buurvrouw of vertrouwenspersoon. De stress neemt nog verder toe, als je ouders veel zorgen hebben (bijv. ontslag, financiële en/of relatieproblemen) of kampen met een chronische ziekte, psychisch ziek zijn of verslaafd. De onveiligheid neemt nog verder toe als er regelmatig sprake is van partnergeweld, kindermishandeling en seksueel geweld. Als kind/slachtoffer zit je nu als een rat in de val: je mag en kan niet weg, je leeft met de pleger in hetzelfde huis. Het getuige zijn van geweld is daarbij net zo schadelijk als er slachtoffer van zijn!
Als huisarts, verpleegkundige, triagist, doktersassistent of chauffeur kun je, nu meer dan ooit het verschil maken, door:
- Alert te zijn op signalen van een onveilige thuissituatie (ook aan de telefoon) en naar je niet-pluis gevoel te luisteren: HOE kan ik iemand helpen? jij kan het verschil maken!
- De Kindcheck zoveel mogelijk te gebruiken in contact met volwassenen (denk ook aan zwangeren), die ziek zijn of bij verdenking op alcohol-/drugsgebruik. Compassie is daarbij het sleutelwoord, want hoe lastig is het niet om ziek te zijn, kinderen thuis te hebben, die je nu niet gemakkelijk kan onderbrengen bij familie. Kinderen, die zich vervelen, lastig zijn, zelf gestrest zijn terwijl jij je ziek voelt! Schroom bij verdenking van onveiligheid, cq. kindermishandeling niet de stappen van de Meldcode te doorlopen. Je vindt beiden elders in de nieuwsbrief. Geweld stopt namelijk NOOIT vanzelf! JIJ kunt hier een grote rol spelen.
- Probeer zo mogelijk aandacht te geven aan aanwezige kinderen in de thuissituatie, vraag naar hun zorgen en geef zo mogelijk en in overleg met de ouder(s) uitleg over de medische situatie. Neem hun vragen serieus.
Tot slot veel sterkte in deze spannende, onzekere tijden en denk aan de kleintjes!
Het volledige protocol Meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld en een meldformulier aan Veilig Thuis zijn vindt u via de volgende link; https://temporary.mindd.dev/wp-content/uploads/2020/05/Protocol-Meldcode-met-afwegingskader-Kindermishandeling-en-Huiselijk-geweld.pdf .
Terug naar overzicht