Laden

Levensbedreigende situatie? Bel altijd 112

Leren denken, doen en voelen als een huisarts

Huisarts Pieter Barnhoorn promoveert

De Leidse huisarts Pieter Barnhoorn hoopt op 2 februari a.s. te promoveren tot ‘Doctor in de Geneeskunde’. De basis van zijn wetenschappelijk onderzoek bevindt zich onder meer op de werkvloer van de SHR-Huisartsenposten (nu HP De LIMES) alwaar hij werkzaam is als waarnemend huisarts. Daarnaast is hij verbonden aan het LUMC, als docent van zowel de basisopleiding als de opleiding tot huisarts en als onderzoeker. Barnhoorn is een man met een missie. Zijn proefschrift is geboren uit een verlangen om medemenselijkheid centraal te stellen in de zorg.

“Het gaat in de zorg om de ontmoeting met de ander.”

Pieter Barnhoorn begon in 2009 als huisarts bij de SHR.  Hij bestudeerde klachten van patiënten over als suboptimaal ervaren zorg over de periode van 2009  tot 2019. Waar patiënten vaak over klagen is onprofessioneel gedrag van dokters. De inzichten uit deze studie, maar ook zijn eigen ervaringen in de zorg en onderwijs stimuleerden hem meer studie te maken van de begrippen professionaliteit en professioneel gedrag.  Barnhoorn: “Professioneel gedrag is een wat vage term. Het klinkt mooi, maar bedoelen we er eigenlijk wel allemaal hetzelfde mee?” Barnhoorn deed voor zijn proefschrift onderzoek naar wat huisartsen in opleiding aan onprofessioneel gedrag laten zien, maar vooral ook, naar hoe hun identiteit als arts wordt gevormd. “Studenten geneeskunde gaan vaak met hooggestemde idealen de opleiding in, maar dreigen niet zelden af te glijden tot een soort van monteur-attitude”, stelt de 45-jarige promovendus. Met zijn wetenschappelijke verhandeling wil hij aandacht vragen voor wat zorg onderscheidt van goede zorg. En dat heeft alles met medemenselijkheid te maken. Met de ander echt zien, als mens en niet als ziekte.

Naast zijn onderzoek dat 7 jaar in beslag nam, publiceerde Pieter Barnhoorn in april 2021 het boek ‘Professionaliteit in de zorg’ dat hij samen met huisarts Peter van Dijken en psycholoog Janneke Geurts (beiden verbonden aan het UMCG) schreef. Dit boek is bedoeld voor zorgmedewerkers en deels gerelateerd aan zijn bevindingen van zijn onderzoek. Doelgroep van het boek is de arts in opleiding en alle andere zorgmedewerkers. Het nodigt uit tot zelfreflectie en gesprek over de vorming van je identiteit als zorgverlener. “Een mooi boek om jezelf of een collega cadeau te doen.”, voegt Pieter er “in alle bescheidenheid” aan toe.

Op 2 februari a.s. om 16.15  uur mag Pieter Barnhoorn zijn proefschrift met de titel: ‘On becoming a GP, Professional Identity Formation in GP residents’ verdedigen. Het is een openbare gelegenheid die plaatsvindt in het Groot Auditorium van het Academiegebouw aan het Rapenburg te Leiden.

Wij wensen Pieter veel succes.

Hierbij de link naar het proefschrift. On becoming a GP (yumpu.com)


foto P.C. Barnhoorn: Rogier Chang

Terug naar overzicht