Huisartsenposten De LIMES

Levensbedreigende situatie? Bel altijd 112

Laden

Laden

Levensbedreigende situatie? Bel altijd 112

LSP nieuws november 2019

LSP nieuws november 2019

Medicatiegegevens

In de week van 4 november heeft de landelijk beheerder van het LSP, VZVZ, een informatiebrief naar alle huisartspraktijken verzonden. In deze brief wordt aandacht gevraagd voor de functie in het LSP waarmee de actuele medicatie- en ICA-gegevens van patiënten binnen de praktijk opgevraagd kunnen worden. Bij de brief vindt u een informatiekaart voor uw HIS met uitleg hoe u medicatiegegevens op kunt vragen in uw informatiesysteem. Wij wijzen u, in aanvulling op de brief van VZVZ, graag op deze functie, omdat het opvragen van medicatiegegevens door veel huisartsen tijdens een consult als nuttig wordt beschouwd en de medicatieveiligheid kan verhogen. Wilt u meer lezen? In de vorige SHR-nieuwsbrief hebben we het belang van deze functie toegelicht.

Informatie in meerdere talen beschikbaar

Indien u binnen uw praktijk patiënten heeft die niet Nederlandstalig zijn, kan het handig zijn om voorlichtingsfolders in verschillende talen in de wachtkamer te hebben liggen. Op deze manier kunt u ook deze patiënten goed informeren over het LSP en hen vervolgens om toestemming vragen. De folders zijn beschikbaar in het Arabisch, Engels, Nederlands, Pools, Portugees, Spaans en Turks.

Niet alleen zijn de voorlichtingsfolders van VZVZ beschikbaar in meerdere talen, ze zijn ook geschikt voor laaggeletterden. VZVZ en de stichting ABC hebben de folders samen met een panel van laaggeletterden getest op hun leesbaarheid.

Zowel de informatiefolders als de toestemmingsformulieren zijn kosteloos via de webshop van VZVZ te bestellen, of gemakkelijk te downloaden op de website. U kunt, mocht u dat willen, zelfs het logo van uw praktijk in de folder zetten.

Stand van zaken in de regio

Op dit moment is 47% van de professionele samenvattingen in de regio Leiden beschikbaar via het LSP. In het onderstaande kaartje zijn de opt-in percentages per gemeente weergegeven. De tabel naast het kaartje geeft de procentuele verandering in het aantal opt-ins tussen juli en november van 2019 weer.

Terug naar overzicht