Mobiele vaccinatieteams op pad in de streek.
22-03-2021 -bron huis-aan-huisbladen
Vijf mobiele vaccinatieteams trokken er begin maart vijf dagen op uit om 700 kwetsbare mensen in 75 instellingen in de Duin en Bollenstreek en Holland Rijnland te vaccineren. De prikteams werden bemand door 13 chauffeurs, 15 huisartsen en 20 doktersassistenten van Huisartsenposten De LIMES. “Het was elke ochtend een kippenvelmoment als je die schoongewassen auto’s keurig op een rij zag staan voor vertrek met daarin een gemotiveerd team en een kostbare lading”, zegt doktersassistent Yvonne van den Ende doelend op het prikteam én het felbegeerde Moderna-vaccin. Over deze ingewikkelde, zorgvuldige maar vooral opgewekte exercitie vertellen enkele medewerkers van de Huisartsenposten in een interview.
Doktersassistent Ingrid Ludlage zal zich die allereerste patiënt van een instelling in Lisse altijd blijven herinneren: “Hij stond ons al aan de poort van het huis op te wachten. Kom maar op met dat vaccin zei hij moedig. Ondanks dat hij het best heel spannend vond, ontving hij ons met open armen. Daar doe je het toch voor.” Yvonne vervolgt: “Mensen zaten met smart te wachten. We werden warm onthaald en ze bedankten ons bij vertrek. Het is voor iedereen hét uitje sinds een jaar. Dat gold ook voor ons als team. Je komt nu bij mensen als ze niet ziek zijn. Het is gewoon heel gezellig.”
Eind januari ontvingen de Huisartsenposten De LIMES in Voorhout, Leiderdorp en Alphen de opdracht van het RIVM om kwetsbare mensen die een eigen huisarts hebben maar in (kleinschalige) instellingen wonen, in te enten. In hoog tempo werd vervolgens een indrukwekkend systeem opgetuigd. Vaccinatiecoördinator Corline de Groot somt enkele onderwerpen op die vooraf gingen aan de daadwerkelijke uitvoering van de megaklus. “Het opstellen van prikschema’s, routeschema’s, roosters, het verzorgen van de benodigde materialen, vaccinatiekaarten, het samenstellen van teams, de communicatie met instellingen, de registraties enzovoort. Voeg daar nog bij de noodzakelijke aandacht voor de geldende procedures en richtlijnen die nageleefd moeten worden om te begrijpen dat hier sprake is van een megaklus. Wat daarbij enorm hielp was de soepele samenwerking met de ziekenhuis-apotheek van het Alrijne waar het vaccin opgeslagen kon worden en die ons draagbare koelboxen met temperatuurlogging hebben geleend.”
Op 18 februari werd een bulk van 750 vaccins, van de totaal 1450 geleverde vaccins, bezorgd bij instellingen die zelf de inenting voor hun bewoners verzorgden. Op 19 februari gingen de prikteams voor het eerst op pad. Huisartsen Nicole Randsdorp en Silke van de Vliet waren beiden onder de indruk van de gecompliceerdheid van dit traject. “Wij doen het in Nederland heel erg zoals het hoort. En dat betekent dat het complex is maar ook zorgvuldig. Daarnaast geldt dat deze doelgroep niet bol staat van productiviteit. Je moet er tijd voor nemen om deze mensen te vaccineren. Er was één hoog bejaarde man zo blij dat hij een dansje ging doen in de wachtkamer. Als publiek had hij allemaal dames in een rolstoel”, zegt Silke. Nicole vult aan: “Dit vaccinatietraject vraagt heel veel inspanning van heel veel mensen. Voor de buitenwereld lijkt het alsof het niet opschiet, maar je ontkomt niet aan al die logistieke stappen.” Dave Groenland, één van de chauffeurs van de vaccinatieteams, was eveneens onder de indruk van dit proces. “Het liep als een geoliede machine. In één huis had men zelfs een tillift helemaal met lakens afgeschermd om zo de privacy van bewoners te waarborgen.” Hoe heeft Groenland het vervoer van het vaccin ervaren als chauffeur? “Daar ga je als chauffeur heel voorzichtig mee om, je let op de begaanbaarheid van de routes, waar je parkeert enzovoort. Het is alsof je een hele kwetsbare patiënt in je auto hebt.”
Deze week volgt een herhaling van zetten in verband met de tweede prik. Alle medewerkers gaven aan blij te zijn een steentje te kunnen bijdragen in de strijd om de maatschappij, zij het langzaam maar zorgvuldig, open te breken. Deze eerste exercitie is in ieder geval tot een goed einde gebracht.