Huisartsenposten De LIMES

Levensbedreigende situatie? Bel altijd 112

Laden

Laden

Levensbedreigende situatie? Bel altijd 112

Even voorstellen.. onze nieuwe interim directeur

Met ingang van eind augustus staat Gerben Welling aan het roer van de DDDB en de SHR. Het komende halfjaar zal hij zich inzetten om beide organisaties en de bemanning te begeleiden naar ‘een nieuw perspectief’. Wie is Gerben Welling?                                           

“Ook in mijn handen zijn patiënten gestorven”, aldus de interim directeur.

Ooit begon Gerben als medisch fotograaf in opleiding bij de afdeling hartchirurgie in het AZU te Utrecht. Een initiatief dat zijn natuurlijke reflex – de zorg voor het kwetsbare – aanwakkerde en hem al snel een heel andere afslag deed nemen. Het fototoestel werd ingeruild voor het witte pak en Welling startte de opleiding voor verpleegkundige. “Ik was geraakt door de passie van verzorgenden en de zin van het werk, door wat je kunt betekenen voor mensen. Ik heb mijn verpleegkundige opleidingen A en intensive care gevolgd in het Amsterdamse Onze Lieve Vrouwe Gasthuis,” vertelt de inmiddels 63-jarige geboren Rotterdammer.

Op 36-jarige leeftijd stapte Gerben over naar de ambulancezorg. “Dat was indrukwekkend en niet alleen vanwege de reanimaties of trauma’s. Het was vooral de band die je soms opbouwde met bestralingspatiënten die je herhaaldelijk in de auto had. Die nabijheid bij patiënten was indringend en heel bijzonder.” Welling zag werkende weg ruimte voor professionalisering in de ambulancezorg. Zo groeide de wens om zich te willen bemoeien met beleidsvorming. Toen men in Valkenswaard in 1993 aan hem begon te trekken voor een rol in het management, verruilde hij het bed voor het bureau. Vervolgens maakte hij in 2002 de overstap naar de acute huisartsenzorg, de huisartsenpost. Gerben: “Een bijzondere plek om zorg te bieden aan mensen die veelal ongerust zijn, maar soms ook acuut erg ziek zijn.” Tot medio 2017 heeft Welling voor de Huisartsenposten Oost Brabant gewerkt, waarvan de laatste 8 jaar als voorzitter raad van bestuur. Hierbij heeft hij zich onder andere ingezet om de samenwerking  met de spoedeisende hulp en de langdurige zorg te verbeteren. Gerben stort zich graag op maatschappelijke vraagstukken met de intentie zoveel mogelijk solidariteit aan te brengen. “De sterkste schouders dragen de zwaarste lasten. Het klinkt zo simpel, de praktijk is veel weerbarstiger.  In de zorg heb ik gezien hoe makkelijk mensen tussen wal en schip vallen”, aldus de man die in 2017 nog serieus het traject inging om voor de PvdA lid van de Tweede Kamer te worden.

Heeft Gerben ooit spijt gehad over zijn besluit om het bed te verruilen voor het bureau? “Er zijn twee momenten geweest waarop ik mezelf die vraag heb gesteld. Toen mijn vader op de IC kwam te liggen en begin dit jaar toen Covid-19 zich aandiende. Maar nee, er is veel veranderd en de acute zorg is ervaringswerk. Dat vraagt routine. Ik beleef nu plezier en heb voldoening aan het interim werk. Organisaties of processen die vastgelopen zijn weer vlot trekken. De praktijk heeft me laten zien dat dit veelal met behoud van dezelfde mensen kan.”

De vader van twee volwassen zonen gelooft in overzichtelijke organisaties waar mensen zichzelf herkennen. Hij heeft zin om in gezamenlijkheid een nieuw perspectief te vinden voor SHR en DDDB. “De komende tijd wil ik graag kennismaken met jullie en zo snel mogelijk de posten bezoeken. Wie mij eerder wil spreken of gewoon iets kwijt wil, kan zich vrij voelen om te bellen of te mailen,” aldus Gerben Welling. 0651269353 of info@gerbenwelling.nl

Terug naar overzicht