Laden

Levensbedreigende situatie? Bel altijd 112

LSP nieuws mei/juni 2022

Vergoedingen LSP
De LSP vergoedingsregeling is voor 2022 initieel afgesproken tot 1 juni 2022. De reden hiervoor is dat de Mitz implementatie en de planning hiervan nog onduidelijk is. Op basis van de huidige inzichten heeft ZN afgelopen woensdag besloten dat de regeling in ieder geval verlengd wordt tot 1 oktober 2022. Hierover is een nieuwsbericht geplaatst op onze website: https://www.vzvz.nl/nieuws/lsp-vergoedingen-verlengd

Besluitvorming over verlenging na deze datum zal op een later moment plaatsvinden.

Factsheet ‘Uitwisseling van medische gegevens voor asielzoekers en vluchtelingen’ en Volgjezorg-patiënteninformatie in het Oekraïens
Vluchtelingen en asielzoekers hebben in Nederland recht op medische zorg.
Wel zijn er belangrijke verschillen als het gaat om uitwisseling van medische gegevens. Omdat steeds meer zorgaanbieders te maken hebben met de zorg voor vluchtelingen, komen er ook steeds meer vragen binnen hoe goede continuïteit van zorg gerealiseerd kan worden. Deze nieuwe factsheet helpt u daarbij op weg. 

Continuïteit van zorg bij vluchtelingen: Toestemming vragen van groot belang
Vluchtelingen hebben vaak geen vaste huisarts of apotheek of deze verandert snel doordat zij op andere locaties worden gehuisvest. Voor goede zorg nu én in de toekomst is het daarom zeer belangrijk dat medische gegevens in een dossier worden vastgelegd en dat deze opgevraagd kunnen worden door andere zorgverleners. Hiervoor is natuurlijk wel de uitdrukkelijke toestemming van de patiënt noodzakelijk. Ook moet de toestemming worden vastgelegd in het patiëntdossier.
De factsheet behandelt belangrijkste aandachtspunten en biedt specifieke informatie over uitwisseling van medische gegevens van vluchtelingen uit Oekraïne.

Volgjezorg-patiëntinformatie in het Oekraïens beschikbaar
Vanwege de urgentie en omvang van de groep vluchtelingen uit Oekraïne, is de Volgjezorg-informatiefolder nu ook vertaald in het Oekraïens. Deze vertaling is als leaflet te downloaden via AORTA-LSP. Daar zijn ook toestemmingsformulieren in het Oekraïens te vinden. Zowel leaflet als formulieren kunt u zelf eenvoudig printen en aan patiënten voorleggen.

Ook in andere talen beschikbaar
Deze Volgjezorg-folder is als leaflet ook beschikbaar in het:

  • Arabisch
  • Engels
  • Pools
  • Portugees
  • Spaans
  • Turks

De leaflets hebben een eenvoudige opmaak en zijn makkelijk te printen. Net als de leaflets zijn ook de toestemmingsformulieren beschikbaar in deze talen. De opmaak en volgorde van de velden is bij alle formulieren gelijk. Zo weet u ook met een anderstalig formulier welke gegevens waar zijn ingevuld.

Ondersteuning
Sleutelnet ondersteunt u graag bij de implementatie van het LSP binnen uw praktijk. Voor meer informatie kunt contact opnemen met Sandra van der Geer:
E: svandergeer@sleutelnet.nl
T: 071 – 514 01 40
W: www.sleutelnet.nl

Terug naar overzicht