Huisartsenposten De LIMES

Levensbedreigende situatie? Bel altijd 112

Laden

Laden

Levensbedreigende situatie? Bel altijd 112

Waarneemretourbericht vanuit VipLive SpoedEPD

De laatste tijd krijg ik met regelmaat vragen van huisartsen over het waarneemretourbericht vanuit VipLiveSpoedEPD. Het retourbericht kan op verschillende manieren verstuurd worden naar de eigen huisarts van de patiënt. In VipLiveSpoedEPD staan 3 keuzemogelijkheden:

  1. Alleen LSP mits een LSP dossier is opgehaald, anders Medvry
  2. Via LSP en Medvry als een LSP dossier is opgehaald, anders Medvry
  3. Alleen via Medvry, nooit via het LSP

Per huisarts, die patiënten op naam heeft ingeschreven, staat één van die mogelijkheden aan. In het verleden is als standaard gekozen voor optie 3. Men vond toen belangrijk dat het waarneembericht niet meteen in het eigen HIS werd ingelezen inclusief de bijbehorende ICPC-code, die niet altijd overeenkwam met de code die de huisarts zelf zou hebben gekozen. Ook voor het verwerkingsproces, dat per optie verschilt, koos men voor optie 3.

Toch willen een aantal huisartsen liever optie 1 gebruiken. Optie 2 is, denk ik, niet handig want het genereert bij een geslaagde LSP-bevraging twee retourberichten en dus extra werk.

De verschillende HIS’sen hebben verschillende werkprocessen. Je kunt bij je eigen leverancier duidelijke handleidingen hiervoor opvragen. Het is echter voor iedereen belangrijk om de korte Medicom-handleiding/werkbeschrijving (KLIK HIER) te lezen. Hierin staat goed uitgelegd wat het verschil is tussen Medvry- en LSP-bericht, naast de voor- en nadelen van je keuze Medvry- of LSP-bericht. Als je besluit om een andere optie te willen kiezen dan optie 3, dan kun je dat met een mail naar mij kenbaar maken Ulf.Arndt@hpdelimes.nl Het is op zich een kleine moeite voor mij om een ander vinkje aan te zetten en mocht je op een later moment toch terug willen naar een andere optie, dan is dat altijd mogelijk.

Terug naar overzicht